Tegenwoordig liggen de supermarkten vol met verschillende soorten tussendoortjes, waardoor het erg lastig kan zijn om een keuze te maken. In de praktijk krijgen wij vaak de vraag wat ‘gezonde tussendoortjes’ zijn. De keuze hierin willen wij voor jou wat makkelijker maken.

Sommige mensen denken dat tussendoortjes ongezond zijn. Dit is niet het geval. Het eten van tussendoortjes kan voorkomen dat je energiedipjes of eetbuien krijgt. Hierbij is het natuurlijk wel handig dat je kiest voor tussendoortjes die het lichaam ook daadwerkelijk voeden. Het belangrijkste is om een ritme te creëren die voor jou fijn voelt en bij jou past.

Waar kan je op letten?

‘Gezond’ is een groot begrip. Voor iedereen betekent dit wat anders, omdat ieder lichaam uniek is en daarmee verschillende behoeften heeft. Dus wat voor jou geldt, geldt misschien bijvoorbeeld niet voor je partner. Bij het kiezen voor een tussendoortje is het dan ook goed om jezelf af te vragen wat voor jou belangrijk is.

Wanneer het gaat om tussendoortjes geldt voor iedereen; kies voor de minst bewerkte producten.

Dit kan je doen door op het etiket van producten te kijken. Hoe minder ingrediënten op de verpakking staan, hoe beter het is. Hoe minder bewerkt een product is, hoe beter. Mocht je toch een keer voor een kant- en klaar tussendoortje willen gaan, kan je de keus baseren op wat belangrijk is voor jouw eigen gezondheid.

Ook is het aan te raden om voor een tussendoortje te kiezen dat tussen de 100-150 calorieën bevat, niet hoger. Zo voorkom je dat je meer eet dan dat het lichaam nodig is.

Tussendoortjes vergelijken

Om keuzes te maken tussen verschillende producten, zul je soms producten met elkaar moeten vergelijken. Hierbij is het handig om te weten dat de ingrediënten op het product op volgorde staan. Dit betekent dat het ingrediënt dat als er als eerste op staat er het meeste in zit.

Tussendoortjes kunnen erg van elkaar verschillen qua voedingstoffen. Om dit wat duidelijker te maken hebben wij een overzicht (zie onderstaande tabel) gemaakt waarin er meerdere tussendoortjes met elkaar vergeleken zijn. We hebben enkele repen uitgekozen, maar ook de welbekende Snicker, een stuk fruit en een cracker met beleg. Zo is er duidelijk te zien dat de Snicker de meeste calorieën en suikers bevat. Dit maakt het geen voedzame keuze. Zo zijn de calorieën eigenlijk te hoog voor een tussendoortje en zitten er ook erg veel suikers in. Daarnaast zitten er vrijwel geen vezels in. Hoe meer vezels er in een product zitten hoe beter. Vezels, maar ook eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en voor een stabielere bloedsuikerspiegel.

Wanneer we enkel de repen met elkaar vergelijken, zou de reep van TastyBasics een goede keuze zijn. Dit komt doordat hij relatief laag is in calorieën, vetten, koolhydraten en suikers. Hiernaast bevat de reep veel vezels. Dit betekent overigens niet dat je de andere repen niet zou kunnen nemen. Als jij liever niet te veel suikers binnenkrijgt, zijn de Chocolate bites van Graze ook een prima keuze.

Wanneer juist de eiwitten in een tussendoortje voor jou het meest belangrijk zijn, dan zijn de Protein haver reep van Trek en de Protein packed with salted caramel reep van Eat Natural een goede keuze. Als je vooral wilt letten op de verzadigde vetten in een product, dan zou de Pecan pie fruit- en notenrepen van Nakd een mooie optie zijn. De uiteindelijke keuze hangt dus echt af van jouw persoonlijke voorkeur en situatie.

Repen als tussendoortje kunnen een prima keuze zijn, mits je ze af en toe eet.

Tussendoortjes die je altijd zou kunnen nemen

Om een idee te geven over welke andere opties er zijn, die wel altijd binnen een gezond voedingspatroon vallen, hebben wij een aantal tussendoortjes onder elkaar gezet.

  • Fruit

Omdat fruit veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevat is het een gezonde keuze als tussendoortje. Het is dan wel belangrijk om het als geheel op te eten en niet te pureren of te blenden, zodat je ook de vezels binnenkrijgt. Door blenden of pureren gaat de vezel kapot. Je kan het eventueel combineren met een handje ongezouten noten, zodat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.

  • Ongezouten noten

Ook noten bevatten veel goede voedingstoffen voor het lichaam. Belangrijk is wel, om het bij één handje per dag te houden, want ze bevatten wel redelijk veel calorieën.

  • Groente

Groenten bevatten veel belangrijke vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Ze bevatten vrijwel geen suikers en weinig calorieën. Je kan het eventueel combineren met een zelfgemaakte dip van bijvoorbeeld yoghurt, hummus of quacamole.

  • Volkoren crackers, maiswafels, roggebrood, of een boterham
  • Een bakje (soja) kwark of (magere) yoghurt
  • Popcorn

Ook dit kan een verantwoorde snack zijn, als je het zelf maakt. Houd het dan bij een klein kopje pofmaïs, een snufje zout en eventueel wat olie.

  • Smoothies

Hierbij moet je er wel om denken dat je maximaal 1 stuk fruit gebruikt en dit combineert met een bron van eiwit en/of vet (zoals kwark). De voorkeur gaat nog steeds uit naar het eten van een los stuk fruit in verband met de vezels, zoals hierboven benoemd.

Kijk bij het maken van een keuze dus naar je eigen situatie. De tips rondom tussendoortjes die nu besproken zijn, kan je natuurlijk toepassen bij het vergelijken en uitkiezen van allerlei soorten producten.

Tot slot geldt bij alles uiteraard, te veel is nooit gezond. Varieer dus lekker!

Soort tussendoortje Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Koolhydraten (g) Suikers (g) Eiwitten (g)  Vezels (g) Zout (g)
Nakd: pecan pie fruit- en notenrepen (35g per reep) 166 11 0,91 12,7 12 2,7 3,1 0,0035
Trek: protein haver reep white choc raspberry
(50g per reep)
231 10,6 4,7 24,4 12,1 9,3 1,4 0,3
Graze: bites chocolate
(30g per reep)
135 7,2 2,3 11,1 4,8 4,2 3,9 0,2
TastyBasics: choco en noten
(23g per reep)
129 9,9 2,3 4,6 2,3 3,7 4,1 0,0015
Eat Natural: protein packed with salted caramel
(45g per reep)
223 12,8 2,3 14,1 8,9 11,7 2,4 0,2
1 Appel (met schil)
76 0,3 0 16,2 14 0,4 2,7 0
1 Wasa volkoren cracker met halvarine
en een plakje kipfilet
78 3,2 0,9 7,9 0,3 3,2 2,6 0,4
1 Snicker (50 gram)
244 11,5 3,9 30 26 4,4 0,9 0,3

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten